Geschiedenis : ABZ - Aluminium Baele Zottegem

1945

Adolphine DE CLERCQ, een flink uit de kluiten gewassen boerendochter, hield café in Zottegem, een soort van biechtmoeder voor de klanten en kon met iedereen overeenkomen en wist wat er in het dorp gebeurde.  Naast café houden verkocht ze In die periode ook potten en pannen.

Toen waren er een 8-tal aluminiumgieterijen in de regio Zottegem en een werknemer van een van die gieterijen was bij Adolphine vaste klant.  Putdeksels werden in die tijd enkel gemaakt in gietijzer en ze besloot om met die man een gieterij te beginnen maar met putdeksels in aluminium in plaats van gietijzer wat voor die tijd heel revolutionair was.  De deksels werden gegoten in zand, waren licht en konden niet roesten. Ondertussen was Adolphine getrouwd met Jules Baele, een vertegenwoordiger voor de Brouwerij Roman in Oudenaarde.  Jules richt de firma ABZ op en was het gewoon de baan te doen, Adolphine bleef op het bedrijf samen met haar vaste caféklant die bij haar kwam werken en ABZ was vertrokken.

1970

Jules en Adolphine kregen ondertusen een dochter, Marie Thérèse.   Zij trouwde op haar beurt met Romain De Geyter (toen een gediplomeerd automechanieker gespecialiseerd in Mercedes) beiden kwamen in het bedrijf werken.  In 1970 kwam de BTW wetgeving in voege en Adolphine zag dat allemaal niet meer zitten en liet het bedrijf in 1970 over in handen van Marie-Thérèse en haar man, Romain.   Ze produceerden ondertussen een 20-tal produkten. 

1977

Romain en Marie-Thérèse kregen er ondertussen een zoon bij, Joost.  Hij

kwam in het bedrijf werken in 1977, Joost kreeg verkering met Carine Uytterhaegen.  Carine kwam in 1978 in het bedrijf werken terwijl Joost nog een jaartje legerdienst moest vervullen.  Joost en Carine  leiden samen met zijn ouders het bedrijf.  Ondertussen begon Joost een nieuwe manier van gieten in te voeren in het bedrijf, coquillegieten, hij ging daarvoor

in een ander bedrijf een opleiding volgen.  Er werden steeds meer matrijzen

aangekocht en het in zandgieten bleef stilaan achterwege.  Door met hun vieren de zaak te runnen was er wel wat tijd om de stap te wagen om vanaf  1977 met hun bedrijf naar Batibouw te trekken in Brussel, dit 18 jaar lang.

Dit heeft voor een enorme boost gezorgd en een brede bekendheid van hun

merk ABZ in Belgie.  Na een loopbaan van 26 jaar gingen Romain en Marie-Therese in 1997 op rust.  Joost en Carine deden de zaak samen verder met hun jarenlange trouwe medewerkers.   Ze bouwden de zaak verder uit onder de naam ABZ De Geyter.

2023

Na een loopbaan van 46 jaar vonden Joost en Carine dat de tijd gekomen was om het ook wat rustiger aan te doen en vonden na enkele ontmoetingen een overnemer in de persoon van de Westvlaamse ondernemer Frank Desimpel.

Hij zal het levenswerk van de families Baele – De Geyter verder zetten en zorgen dat een ‘enig Vlaams juweeltje’ blijft schitteren in de Belgische bouwwereld.

ABZ: Kwaliteit heeft een naam!